Twitteren voor mijn werk!

Designer: Aaron Wood

Elke dag ben ik actief op Social Media. Ik ben altijd benieuwd wat mijn vrienden aan het doen zijn en vind het leuk (‘Like’) aan hen te laten zien wat ik doe. Ik ben me ervan bewust dat veel van de informatie die ik geef voor anderen zichtbaar is.
Iemand die ik ken ergert zich enorm aan het feit dat overheden en bedrijven zoals Google, Apple en Facebook deze gegevens hebben en gebruiken voor allerlei lucratieve doeleinden: lokaliseren waar ik me bevind, weten wat ik leuk vind en wat mijn interesses zijn, dragen bij aan een miljardenomzet aan advertentieinkomsten.

Privacy
Ik vrees voor deze persoon dat anonimiteit iets van gisteren is. Uiteraard doet diegene er alles aan om zo zorgvuldig mogelijk met haar of zijn identiteit om te gaan. Zo wordt ervoor gekozen niet zomaar naar de Verenigde Staten te gaan omdat er op het vliegveld een foto wordt gemaakt en er vingerafdrukken moeten worden achtergelaten. Niet duidelijk is wat overheden met deze informatie doen. Ook wordt er niet aan internetbankieren gedaan omdat Ideal onveilig is. Het feit dat grote organisaties zoals Amazone en Sony worden gehackt  en enorme hoeveelheden persoonsgegevens in de openbaarheid komen of verloren gaan, versterken deze principes.

Crisis
Waren we, toen de aarde nog ‘plat’ was, op de vlucht voor enge beesten met grote tanden, nu zijn we ten prooi gevallen aan de gehaaide klauwen van multinationals. Soms lijkt het wel alsof het enige wat belangrijk is in deze wereld uit getallen bestaat, het liefst zo groot mogelijk. De wereldwijde economische crisis maakt duidelijk dat dit niet de gewenste situatie is. Het legt bloot hoe een groot aantal financiële instellingen over de ruggen van mensen heen ongekende winsten hebben gemaakt. Het brengt landen in penibele posities doordat afspraken niet worden nageleefd en het maakt jou en mij onzeker, want kan ik zo dadelijk nog wel alles betalen en dat luxe leventje behouden? Er is een negatieve spiraal ontstaan.

REUTERS – Lucas Jackson

Tentenkampen op Wall Street
Dat mensen dit niet meer pikken, blijkt uit allerlei heftige gebeurtenissen wereldwijd. Dictaturen (zoals die van Muammar Gaddafi) die omver worden geworpen en de massale roep (vaak via Social Media!) om hervormingen, heftige rellen, plunderingen door gefrustreerde mensen, tentenkampen op Wall Street. Jij en ik bepalen zelf wel wat goed voor ons is.

Waardevolle Relaties
Bewust gebruik maken van Social Media is een must. Ik heb de keus gemaakt er vol voor te gaan en zie het gebruik ervan, ondanks de privacygevoeligheid, positief in. Dit medium versterkt de macht van consumenten en medewerkers en vermindert die van bedrijven en overheden. Dit leidt ertoe dat bedrijven zorgvuldiger omgaan met hun business, klanten en medewerkers. Degene die hier de komende jaren geen boodschap aan hebben, zullen uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen. Door te luisteren naar de wensen van de doelgroepen, creëert een bedrijf kansen die bijvoorbeeld leiden tot dienst- en productinnovaties. Dit kan vervolgens weer leiden tot een betere marktpositie. Door doelgroepen (waaronder ook je eigen medewerkers) te volgen en met ze in contact te treden via Social Media, bouw je een waardevolle persoonlijke relatie op. Je creëert ambassadeurs die oprecht en uit eigen beweging mensen voor je merk, producten of diensten proberen te winnen. Dit is de invloed van de F-factoren: de invloed die Friends, Family en Followers hebben op je aankopen.

Forever Blue

Forever Blue

” Trade in, Trade up”
Een voordeel van product- en dienstinnovatie is dat consumenten steeds meer geneigd zijn de nieuwste producten in hun bezit te hebben. Het bezit en de knowhow (het kunnen omgaan met deze nieuwe producten) creëert status. Volgens trendwatching.com is er een trend in opkomst die hierop aansluit. Ze noemen het “recommerce”.  Dit werkt als volgt:
Consumenten willen de nieuwste producten kunnen kopen. Daarbij wordt de afweging gemaakt hoe gemakkelijk het is om van het ‘oude’ product af te komen als er een nieuwere versie of collectie op de markt wordt gebracht. Bedrijven spelen hierop in door inruilacties te organiseren. De koper levert zijn oudere product in voor korting en koopt dan voordeliger het nieuwste product. Het oude product wordt vervolgens door het bedrijf gerecycled of gedoneerd aan goede doelen. Dit geeft de koper het gevoel iets goeds te doen voor de wereld en het merk wordt daarmee geassocieerd. Dit “Trade In, Trade Up” principe leidt tot klantenbinding. De verkoop van de Iphone 4s is hiervan een voorbeeld. Klanten kopen het product al voordat het überhaupt geleverd kan worden. Hun oude Iphone kan immers makkelijk voor een leuk prijsje worden doorverkocht, bijvoorbeeld via Social Media. Stel dat ik als een van de eersten de nieuwe iphone 4s heb, dan zou ik niet twijfelen om dit met de vrienden te delen die in mijn Social Media ‘bubbel’ zitten.

Social Media op het werk
Ook in een professionele omgeving heeft Social Media veel te bieden. Steeds vaker starten bedrijven interne platforms (zoals Sharepoint, Socialtext, Lotus Connections, Google apps, Jive, Newsgator, Chatter, Yammer of Open Source en Maatwerkplatformen) waarop medewerkers kennis delen en vragen, business opportunities communiceren en hun creativiteit uiten. Social Media heeft een laagdrempelig imago, wat deelname aantrekkelijk maakt. Het is een ideale methode om jezelf in de picture te plaatsen. De voordelen van altijd en overal real time in contact kunnen zijn met je collega’s (denk aan smartphone toepassingen) dragen bij aan het stimuleren van Het Nieuwe Werken. Het leidt tot kostenbesparingen, efficiëntie, flexibiliteit en effectiviteit. Op den duur zal e-mail worden verdreven door Social Media en het papieren dossier vervangen door electronische dossiers. Denk bijvoorbeeld aan het electronisch patienten dossier of een handleiding voor een installateur via een Mobile App. De manier van werken en waarderen wordt compleet anders. Door het bedrijf Rapid Circle in Amsterdam wordt zelfs geopperd dat managers op den duur zullen worden afgerekend op hun zichtbare bijdragen en minder op hun plek binnen de organisatie. Personeel aantrekken wordt in de toekomst steeds moeilijker als Social Media niet mag worden gebruikt voor het werk. Ik wil namelijk wel Twitteren voor mijn werk!

Een betere wereld met Social Media…
Voor mijn werk ben ik dagelijks bezig met de ontwikkeling van diensten die onze klanten helpen met het ontwikkelen en uitvoeren van een Social Media strategie.
Het is een creatief proces waar ik veel positieve energie van krijg.

Mijn stelling is dan ook dat Social Media op een eigen manier bijdraagt aan een betere wereld. Laat me weten wat jouw visie hierop is!

AFRICA-FAMINE- REUTERS-Barry Malo

Advertenties

3 gedachten over “Twitteren voor mijn werk!

 1. Social media kunnen zeker bijdragen aan positieve ontwikkelingen in de wereld. Als je als bedrijf je personeel weet te boeien en te binden, zal dit in de openbare uitingen worden gereflecteerd. Als je als bedrijf weet wat belangrijk is voor jouw personeel en je hier aandacht voor toont, zal het personeel ook positieve aandacht tonen voor de werkgever: openbaar!

  Wanneer het bedrijf verbied om te twitteren over het werk, of het nodig acht scherpe regels op te stellen over het gebruik van social media (werkgerelateerd), kun je je afvragen of dat ligt aan de medewerkers die niet weten wat “wenselijk” is, of aan het bedrijf dat niet weet hoe ze om moeten gaan met de medewerkers.

  Natuurlijk zijn er grenzen. Bedrijfsgevoelige informatie hoort niet openbaar te worden gemaakt door medewerkers. Eindeloos klagen over je baas is laster. Pesten is niet van deze tijd. Dit heeft weinig te maken met wat de werkgever wenselijk acht, maar meer met algemene normen en waarden en ethiek. Hier draagt de maatschappij bij aan hoe omgegaan wordt met berichtgeving.

  Ikzelf probeer eerlijk om te gaan met social media. Wanneer ik een rotdag heb, of een rotsituatie heb meegemaakt, zal ik niet zeggen dat ik het naar mijn zin heb, echter, als ik meer dan drie dagen op rij de neiging voel me negatief te uiten, wijt ik dat aan mezelf, aan mijn eigen keuzes, en weet ik dat ik iets moet veranderen. Dat wijt ik niet aan mijn werkgever of mijn collega’s, of aan de “mensen in de trein”… Eigen verantwoordelijkheid, noem ik dat:).

  Social media kan zeer inspirerend werken en zelfs bijdragen aan de individuele ontwikkeling of van bedrijven, zoals je ook al beschrijft in je stuk worden bedrijven gedwongen te luisteren naar de consument, wat resulteert in innovatie en kwaliteit. Daarnaast leer je als consument over nieuwe producten en mogelijkheden en wordt de overdaad aan kennis door je eigen kring gefilterd: Je krijgt belangrijke informatie altijd te horen via je netwerk! Samen kunnen we zo de wereld meer eigen maken, en wie weet een stukje mooier.

  Ik moedig het gebruik van social media aan, zeker werkgerelateerd, zolang het individu etisch en respectvol weet om te gaan met de omgeving en informatie, en eigen verantwoordelijkheid neemt.

 2. Recommerce is natuurlijk ideaal voor bedrijven, zo voeren ze het tempo waarin er geconsumeerd wordt enorm op; de prijs die ze teruggeven voor het oude produkt verdienen ze via verhoogde omzet makkelijk terug. Die consument die graag aan de “cutting edge” van technologie zit zal er zeker ook zijn voordeel mee kunnen doen omdat deze die nieuwe produkten anders toch wel zou kopen. Voor anderen die dat normaal niet zouden kunnen betalen komen de “nieuwste” snufjes nu ook binnen bereik omdat ze betaalbaarder worden, want de afdankertjes van de early adopters worden goedkoper en zijn “nieuw genoeg” voor veel mensen die wat afwachtender zijn.

  Ik vind het echter naief om te denken dat de wereld er beter van wordt; door een verhoogd consumptieniveau wordt er meer verpakkingsmateriaal en ander afval geproduceerd, meer grondstoffen verbruikt om de nieuwe produkten te maken en nog meer uitstoot gegenereerd door de fabrieken en het transport. Door nog meer produkten te maken zal de hoeveelheid afgedankte apparaten zich enkel nog sneller opstapelen. Op een gegeven moment krijg je die aan de straatstenen niet meer kwijt. Iedereen wil namelijk het nieuwste van het nieuwste, en degenen aan de onderkant van de markt zullen enkel kunnen upgraden; niemand hoeft *hun* trade-in oude troep, en dat is domweg afval. Als het voor bedrijven goedkoper is om dit afval te vernietigen zullen ze daarvoor opteren. In veel van deze apparaten zitten schadelijke stoffen (met name de batterijen, maar vaak ook de behuizing). En zelfs 100% recycling (wat zelden te bereiken is) kost energie en leidt tot uitstoot. Het is het tegenovergestelde van duurzaamheid. Duurzame produkten hoeven niet ieder half jaar vervangen te worden maar gaan een leven lang mee. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, bestek en juwelen; deze worden vaak specifiek gekocht om lang mee te gaan en goedkopere produkten worden vermeden omdat dat “prul” is wat snel stuk gaat.

  Wat social media betreft: vooralsnog lijken de meeste bedrijven het te benaderen als een soort propagandamiddel; een nieuwe manier om reclame-uitingen te presenteren aan een gewillig publiek. Reclame op TV heeft geen zin meer, maar maak een hippe “viral” clip op Youtube en je hebt de hype met je mee. Zolang het maar grappig is en mensen over de streep trekt om het te “liken”. Een enkel bedrijf *luistert* echt naar de consument, maar het grote gros *zendt* alleen maar, in een wanhopige poging de concurrent te overstemmen met *nog* grappigere filmpjes, *nog* verslavendere spelletjes. En natuurlijk zijn er ook voldoende bedrijven die bijv. Facebook of Google grof geld betalen voor je persoonlijke gegevens zodat ze je *nog* beter kunnen manipuleren met hun propaganda, maar dat lijk je na de eerste paragraaf volkomen uit het oog te zijn verloren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s