Een visum voor China moet je verdienen (Dutch)

China 2006

Binnenkort ga ik met een vriend naar Beijing (Peking). In 2006 ben ik al een keer naar China geweest en ik vond het toen al helemaal fantastisch. Je kunt je afvragen of het ethisch verantwoord is om naar China te gaan, maar ik geloof dat je dat tegenwoordig in meer of mindere mate bij elk land kunt afvragen. Het economische stelsel is verweven in een wereldwijd netwerk en corruptie vindt overal plaats. Ik heb het dan nog niet eens gehad over politiek, maar daar ga ik in dit blog dan ook verder niet op in, alhoewel…

Schrijven is niet ouderwets
Voordat je naar China gaat moet je een visum aanvragen. Dat kan op vier manieren! Eén van die manieren is om je visum schriftelijk, per post, aan te vragen. De openingstijden (09.00 tot 15.00 uur en je paspoort ophalen tot 16.00 uur) van het Chinese Visa Application Service Center houden geen rekening met de mens die een baan heeft.
Wij kozen er dus voor om het reguliere visum, voor drie maanden, per post aan te vragen. Je moet daarvoor een :

1. Visa Application Form en
2. Post Check List invullen
3. pasfoto laten maken en die hechten aan het Visa Application Form
4. uitdraai maken van je vliegticket (schijnt niet verplicht te zijn, maar wordt wel aangeraden)
5. eigen paspoort meesturen
6. gefrankeerde retourenveloppe gereed maken met daarop je eigen adres
7. het geheel opsturen (wij deden dat verzekerd)

China 2006

Retour afzender
Bij punt zes ging het bij ons mis. We hebben het hele rijtje netjes uitgevoerd, maar er staat nergens dat de frankering op de retourenveloppe een “aangetekende postzegel” moet zijn. Mijn reisgenoot werd hierover netjes gebeld. Hij is, en hoe kan het ook anders in deze tijden, van de digitale communicatie en begreep niet helemaal over wat voor postzegel ze het nu hadden. Ik besloot daarom telefonisch contact met het Center op te nemen.

Aangetekende postzegel

Toets een “0”
Bellen met het service center is een uitdaging. Hoe krijg je namelijk een medewerker aan de lijn?! Pas na vijf keer bellen met het nummer (+31 (0)70 262 91 50) en een uur later kwam ik erachter dat er een 0-functie in het menu zit. Dit wordt pas helemaal op het eind medegedeeld, na de mededeling dat je een # kunt intoetsen als je terug wil naar het begin van het menu. Frustrerend en onlogisch!

Chingnelish
Uiteindelijk kreeg ik een hele vriendelijke ‘Chingnelish’ (Chinees, Engels, Nederlands) sprekend persoon aan de telefoon die me duidelijk maakte wat ik moest doen, een nieuwe enveloppe opsturen met de juiste frankering. Al met al kost dit grapje dan 108 euro per persoon. We kunnen nu welverdiend afreizen naar China. Hopelijk worden onze paspoorten tijdig naar ons teruggestuurd.

Mocht het Chinese Visa Application Service Center openstaan voor een verbeterde inrichting van hun website en communicatie, dan ben ik 24 uur per dag bereikbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s